Ergotherapie bij Sensorische Informatieverwerking

  • Een vol of mistig gevoel in het hoofd of hoofdpijn;
  • Onbalans of duizeligheid;
  • Misselijkheid;
  • Concentratieproblemen;
  • Moeite met plannen en organiseren;
  • Last van licht en geluid;
  • Vaak vallen of struikelen.

Dit kunnen allemaal gevolgen zijn van overprikkeling door een storing in de sensorische informatieverwerking. Er komt meer informatie binnen dan de hersenen kunnen verwerken. Dit zie je bij diagnoses zoals Whiplash Associated Disorders (WAD),  Niet Aangeboren Hersenletsel (NAH) of bij mensen met CANS klachten (Complaints of Arm, Neck and/or Schoulder). Klachten van overprikkeling staan op de voorgrond.

Contact opnemen met onze praktijk

<p>Judith & Martine</p>

Judith & Martine

Wat houdt de therapie voor overprikkelingsklachten in?

Publicatie datum: 01-Jan-1970
Wat houdt de therapie voor overprikkelingsklachten in?

ASITT-protocol
Deze therapie is voor volwassenen met overprikkelingsklachten en heet het ASITT-protocol; Adult Sensory Integration Timmerman Treatment. Dit protocol is ontwikkeld door ergotherapeut Elisabeth Bakker-Timmerman en is geïnspireerd op de Sensorische Integratie Therapie van Dr. A. Jean Ayres.

Prikkels leren managen
Het kernprincipe in het protocol is dat mensen niet leren prikkels verminderen of vermijden, maar prikkels leren te managen. Tijdens het volgen van het ASITT-protocol krijgt u inzicht in de sensorische informatieverwerking en overprikkelingsklachten. U leert compensatiestrategieën en demptechnieken aan en er worden gewenningsoefeningen opgebouwd gericht op alle zintuigsystemen.

  • Compensatiestrategieën: leren hoe u het dagelijks leven kunt aanpassen waardoor de prikkels beter hanteerbaar zijn.
  • Demptechnieken: helpen op momenten dat u overprikkeld bent. Door op zo’n moment juist andere prikkels toe te voegen kan dit een dempende werking hebben op de overige systemen, waardoor de overprikkelingsklachten afnemen.
  • Gewenningsoefeningen: helpen het zenuwstelsel om de gewone zintuigprikkels weer te gebruiken als herkenbare prikkels en niet meer als prikkels die vervelende reactie uitlokken.

Tijdens deze behandeling leert u hoe u invloed kunt uitoefenen op de prikkels die binnenkomen. De storing in het proces van de informatieverwerking wordt minder en u krijgt weer meer regie voor het dagelijks handelen.

Meer weten? Voor verdere informatie of het maken van een afspraak kunt u contact opnemen met Judith Bouten 0649637926, of via de mail info@ergotherapiepraktijk-venray.nl.

Meer informatie over deze behandeling? Stel hier uw vraag en wij nemen z.s.m. contact met u op. Liever direct contact met Judith? Bel of mail via:

Judith Bouten mail ons

Clienten aan het woord