Ergotherapie bij overprikkelingsklachten

  • Een vol of mistig gevoel in het hoofd of hoofdpijn;
  • Onbalans of duizeligheid;
  • Misselijkheid;
  • Concentratieproblemen;
  • Moeite met plannen en organiseren;
  • Last van licht en geluid;
  • Vaak vallen of struikelen.

Dit kunnen allemaal gevolgen zijn van overprikkeling door een storing in de sensorische informatieverwerking. Er komt meer informatie binnen dan de hersenen kunnen verwerken. Dit zie je bij diagnoses zoals Whiplash Associated Disorders (WAD),  Niet Aangeboren Hersenletsel (NAH) of bij mensen met CANS klachten (Complaints of Arm, Neck and/or Schoulder). Klachten van overprikkeling staan op de voorgrond.

Contact opnemen met onze praktijk

Hoe ontstaan problemen in de sensorische informatieverwerking?

Publicatie datum: 01-Jan-1970
Hoe ontstaan problemen in de sensorische informatieverwerking?

Bij problemen met de sensorische informatieverwerking is het signaal van het houding- en bewegingsgevoel vaak zwakker. Het evenwichtsgevoel is daarentegen vaak juist te sterk en de informatie vanuit tast, het gehoor en het zien te veel.

Gevolgen van een te zwak signaal
Door een verhoogde spierspanning komen de signalen over houding en beweging verminderd door. Normaal gesproken hebben die een remmende werking op de andere zintuigsystemen, maar nu niet en daarom neem je de signalen van al die andere zintuigen veel sterker waar. Bovendien is de filter voor de verschillende prikkels anders gaan functioneren. Als dit signaal dus te zwak is dan geven we deze zintuigprikkels te weinig aandacht, terwijl dat wel zou moeten. 

Gevolgen van een te sterk signaal
Als het signaal te sterk is reageren we alsof we in gevaar verkeren, terwijl dat niet zo is. We raken dan in een zogenaamde vecht-, vlucht- of bevriesreactie waardoor we alleen nog maar kunnen reageren met grove bewegingen en niet meer goed kunnen nadenken. Het tast- en spiergevoel waarschuwt te snel voor gevaar en daardoor bent u erg gevoelig voor aanrakingen omdat de zintuigprikkels erg snel reageren. Het evenwichtsgevoel waarschuwt te snel voor gevaar bij verandering van houding of beweging. Daardoor wordt uw houdingszekerheid veel minder, waardoor uw gevoel van veiligheid snel afneemt bij verandering van positie en beweging in de ruimte. U wordt minder beweeglijk en ‘verstard’ sneller. Een nieuwe serie handelingen aanleren en automatiseren (motorplannen) kost heel veel meer moeite.

Mentale gevolgen
Voor mensen met problemen in de sensorische informatieverwerking brengt het ook vaak mentale gevolgen met zich mee. U kunt sneller van slag raken en overgevoelig zijn voor opmerkingen en kritiek. We zien vaak dat het zelfvertrouwen minder wordt en iemand koppig, agressiever, ongeduldig of juist erg gelaten en afwachtend wordt. Er lukt maar zo weinig en u bent zo snel moe…