Dit kunnen allemaal gevolgen zijn van overprikkeling door een storing in de sensorische informatieverwerking. Er komt meer informatie binnen dan de hersenen kunnen verwerken. Dit zie je bij diagnoses zoals Whiplash Associated Disorders (WAD), Niet Aangeboren Hersenletsel (NAH) of bij mensen met CANS klachten (Complaints of Arm, Neck and/or Schoulder). Klachten van overprikkeling staan op de voorgrond.
Judith & Martine
Bij problemen met de sensorische informatieverwerking is het signaal van het houding- en bewegingsgevoel vaak zwakker. Het evenwichtsgevoel is daarentegen vaak juist te sterk en de informatie vanuit tast, het gehoor en het zien te veel.
Gevolgen van een te zwak signaal
Door een verhoogde spierspanning komen de signalen over houding en beweging verminderd door. Normaal gesproken hebben die een remmende werking op de andere zintuigsystemen, maar nu niet en daarom neem je de signalen van al die andere zintuigen veel sterker waar. Bovendien is de filter voor de verschillende prikkels anders gaan functioneren. Als dit signaal dus te zwak is dan geven we deze zintuigprikkels te weinig aandacht, terwijl dat wel zou moeten.
Gevolgen van een te sterk signaal
Als het signaal te sterk is reageren we alsof we in gevaar verkeren, terwijl dat niet zo is. We raken dan in een zogenaamde vecht-, vlucht- of bevriesreactie waardoor we alleen nog maar kunnen reageren met grove bewegingen en niet meer goed kunnen nadenken. Het tast- en spiergevoel waarschuwt te snel voor gevaar en daardoor bent u erg gevoelig voor aanrakingen omdat de zintuigprikkels erg snel reageren. Het evenwichtsgevoel waarschuwt te snel voor gevaar bij verandering van houding of beweging. Daardoor wordt uw houdingszekerheid veel minder, waardoor uw gevoel van veiligheid snel afneemt bij verandering van positie en beweging in de ruimte. U wordt minder beweeglijk en ‘verstard’ sneller. Een nieuwe serie handelingen aanleren en automatiseren (motorplannen) kost heel veel meer moeite.
Mentale gevolgen
Voor mensen met problemen in de sensorische informatieverwerking brengt het ook vaak mentale gevolgen met zich mee. U kunt sneller van slag raken en overgevoelig zijn voor opmerkingen en kritiek. We zien vaak dat het zelfvertrouwen minder wordt en iemand koppig, agressiever, ongeduldig of juist erg gelaten en afwachtend wordt. Er lukt maar zo weinig en u bent zo snel moe…
Meer informatie over deze behandeling? Stel hier uw vraag en wij nemen z.s.m. contact met u op.
Aanvankelijk vond ik het niet zo nodig dat de ergotherapeut mee zou kijken terwijl ik in de schuur ging klussen. Nu ben ik blij dat ik toch heb ingestemd. Het heeft mij zicht gegeven op hoe ik mijn lichaam belast, hoe ik het beter kan ondersteunen en hoe ik mijn werkbank en gereedschap kan aanpassen zodat het voor mezelf makkelijker wordt. Hierdoor hou ik het klussen langer vol en gaat het ook makkelijker.
Door de praktische insteek van ergotherapie heb ik inzicht gekregen in mijn klachten van vermoeidheid en weet ik nu hoe ik hier zelf meer invloed op kan uitoefenen: ik heb meer 'grip' op mijn energie!
Al meteen vanaf de eerste sessie was er al winst. Alle tips en praktische zaken rondom de begeleiding die ik mijn vader bood bij het douchen en aankleden waren zeer zinvol. Zaken waar jezelf gewoon niet aan denkt omdat je er te dicht opzit en ook aan een bepaald patroon vast zit. Overall gezien heb ik ook geleerd veel gestroomlijnder, logischer, minder rommelig en meer concreet te werk te gaan.
Ergotherapie is geen tovermiddel en de beperkingen blijven bestaan. Alleen hoe ermee om te gaan kan wel een wereld van verschil maken. En dat heb ik tijdens de therapie geleerd. Daarnaast krijg ik begrip, inzicht en de juiste ondersteuning om de stappen te zetten die nodig zijn voor verbetering van mijn leven.
Binnen ons bedrijf is bewustwording gekomen rondom 'gezond werken'. Een gezonde werkplek betekent niet alleen een goede werkhouding aan een ingesteld bureau. Voldoende beweging, gezond eten, afwisseling binnen werkzaamheden dragen allen bij aan onze vitaliteit! Een start is gemaakt en we gaan samen met Ergotherapiepraktijk Venray kijken hoe we dit nog verder door kunnen voeren voor de toekomst.
Ik had mezelf al een paar nieuwe manieren aangeleerd rondom het koken, het lopen met mijn rollator en het bridgen maar door de ergotherapeut werden de 'puntjes op de 'i' gezet'. Door haar kordate en doortastende optreden pas ik ze nu ook daadwerkelijk toe.
Als gevolg van epilepsie waarvoor mijn man een hersenoperatie heeft ondergaan, is mijn man vergeetachtig en moet ik hem vaak aansturen om iets gaan te doen in huis. Ik wilde dat, als mij iets overkwam, hij zichzelf zou kunnen redden d.w.z. zelf eten bereiden en de was doen. Samen met de ergotherapeut zijn deze activiteiten getraind. We hebben tips gekregen welke mijn man nu toepast. Daarnaast heeft mijn man door het inzetten van een weekoverzicht meer houvast gekregen en gaat hij steeds meer vanuit zichzelf doen.