Dit kunnen allemaal gevolgen zijn van overprikkeling door een storing in de sensorische informatieverwerking. Er komt meer informatie binnen dan de hersenen kunnen verwerken. Dit zie je bij diagnoses zoals Whiplash Associated Disorders (WAD), Niet Aangeboren Hersenletsel (NAH) of bij mensen met CANS klachten (Complaints of Arm, Neck and/or Schoulder). Klachten van overprikkeling staan op de voorgrond.
Judith & Martine
Wat betekent sensorische informatieverwerking?
Sensorische informatieverwerking is de soepele samenwerking in het lichaam tussen waarnemen (sensoriek) en bewegen (motoriek). Onze zintuigen voorzien ons de hele dag van informatie over het eigen lichaam en de omgeving. De hersenen nemen de informatie op die via de zintuigen binnenkomt (zien, voelen, horen, houding, ruiken en proeven). De informatie vanuit de verschillende zintuigen wordt verwerkt in de hersenen en daar met elkaar verbonden. De hersenen geven vervolgens signalen af aan uw lichaam, zodat u in beweging kan komen door het gebruiken van uw spieren, gewrichten en skelet.
Bij een goed werkende sensorische informatieverwerking ontwikkeld u vanuit deze integratie van alle zintuiglijke informatie o.a. adequate spierspanning. Tevens ontwikkeld u een goed lichaamsbesef, nieuwe vaardigheden, concentratie en bent u in staat tot het uitvoeren van dubbeltaken. Zo bent u bijvoorbeeld in staat om zonder nadenken en bijna zonder inspanning dagelijkse activiteiten uit te voeren. Denk hierbij aan aankleden, fietsen, werken, vergaderen, de was strijken, sporten, koken en sociale contacten onderhouden.
Wat als de sensorische informatieverwerking niet goed gaat
Op het moment dat de samenwerking tussen waarnemen en bewegen verstoord raakt krijgen de hersenen het moeilijk en zie je snel de gevolgen in het dagelijks leven. We spreken dan van een sensorisch conflict of verstoorde prikkelverwerking. Het brein doet aan de lopende band voorspellingen over wat er gebeurd en wat er verwacht wordt. Als die voorspelling niet klopt met de ervaren werkelijkheid is er een conflict.
Deze samenwerking kan verstoord raken door een incident, een trauma of op een meer geleidelijke manier. Denk aan een val, iets op je hoofd krijgen, een aanrijding of een langdurige periode van lichamelijke en/of mentale overbelasting. Dit zie je bij de diagnose als Whiplash Associated Disorders (WAD) of Niet Aangeboren Hersenletsel (NAH).
Meer informatie over deze behandeling? Stel hier uw vraag en wij nemen z.s.m. contact met u op.
Aanvankelijk vond ik het niet zo nodig dat de ergotherapeut mee zou kijken terwijl ik in de schuur ging klussen. Nu ben ik blij dat ik toch heb ingestemd. Het heeft mij zicht gegeven op hoe ik mijn lichaam belast, hoe ik het beter kan ondersteunen en hoe ik mijn werkbank en gereedschap kan aanpassen zodat het voor mezelf makkelijker wordt. Hierdoor hou ik het klussen langer vol en gaat het ook makkelijker.
Door de praktische insteek van ergotherapie heb ik inzicht gekregen in mijn klachten van vermoeidheid en weet ik nu hoe ik hier zelf meer invloed op kan uitoefenen: ik heb meer 'grip' op mijn energie!
Al meteen vanaf de eerste sessie was er al winst. Alle tips en praktische zaken rondom de begeleiding die ik mijn vader bood bij het douchen en aankleden waren zeer zinvol. Zaken waar jezelf gewoon niet aan denkt omdat je er te dicht opzit en ook aan een bepaald patroon vast zit. Overall gezien heb ik ook geleerd veel gestroomlijnder, logischer, minder rommelig en meer concreet te werk te gaan.
Ergotherapie is geen tovermiddel en de beperkingen blijven bestaan. Alleen hoe ermee om te gaan kan wel een wereld van verschil maken. En dat heb ik tijdens de therapie geleerd. Daarnaast krijg ik begrip, inzicht en de juiste ondersteuning om de stappen te zetten die nodig zijn voor verbetering van mijn leven.
Binnen ons bedrijf is bewustwording gekomen rondom 'gezond werken'. Een gezonde werkplek betekent niet alleen een goede werkhouding aan een ingesteld bureau. Voldoende beweging, gezond eten, afwisseling binnen werkzaamheden dragen allen bij aan onze vitaliteit! Een start is gemaakt en we gaan samen met Ergotherapiepraktijk Venray kijken hoe we dit nog verder door kunnen voeren voor de toekomst.
Ik had mezelf al een paar nieuwe manieren aangeleerd rondom het koken, het lopen met mijn rollator en het bridgen maar door de ergotherapeut werden de 'puntjes op de 'i' gezet'. Door haar kordate en doortastende optreden pas ik ze nu ook daadwerkelijk toe.
Als gevolg van epilepsie waarvoor mijn man een hersenoperatie heeft ondergaan, is mijn man vergeetachtig en moet ik hem vaak aansturen om iets gaan te doen in huis. Ik wilde dat, als mij iets overkwam, hij zichzelf zou kunnen redden d.w.z. zelf eten bereiden en de was doen. Samen met de ergotherapeut zijn deze activiteiten getraind. We hebben tips gekregen welke mijn man nu toepast. Daarnaast heeft mijn man door het inzetten van een weekoverzicht meer houvast gekregen en gaat hij steeds meer vanuit zichzelf doen.