Nieuws

Interne verhuizing naar de 3e etage van MC Buitenlust

Per 1 juni 2020 zijn wij verhuisd naar andere ruimte binnen Medisch Centrum Buitenlust. Onze nieuwe ruimtes bevinden zich op de derde etage.

Onze nieuwe adresgegevens zijn: Buitenlust 27D, 5803 AZ Venray

Corona Virus

15 mei 2020

Corona Virus: wij hebben onze werkzaamheden weer opgepakt!

Na een periode waarin we als praktijk niet tot nauwelijks behandelingen konden en mochten uitvoeren laten wij u weten dat wij onze werkzaamheden weer hebben opgepakt.
Natuurlijk houden wij nog steeds de nieuwsberichten nauwlettend in de gaten en volgen wij de richtlijnen van het RIVM op.

De volgende hygiëne maatregelen zijn van belang zowel voor u als voor onze therapeuten: regelmatig handen wassen, hoest en nies in de binnenkant van je elleboog, geen handen schudden, gebruik papieren zakdoekjes.

We zijn alert bij onze therapeuten en cliënten op klachten van (milde) verkoudheid: hoesten, keelpijn, loopneus, niezen of koorts.
Heeft u last van een van deze klachten en een afspraak gepland staan bij onze praktijk, dan willen we u vragen om telefonisch contact op te nemen. Wij zullen dan met u bespreken op welke manier we het behandeltraject kunnen voortzetten. Ook indien u tot een risicogroep behoort willen we graag individueel met u afstemmen. 

Ergotherapeuten staken in Den Haag

Op 3 juli waren wij er ook bij in Den Haag! 
Samen met honderden andere paramedici (fysiotherapeuten, diëtisten, oefentherapeuten en logopedisten) staakten wij voor meer erkenning en waardering van ons mooie beroep door de Nederlandse Overheid en Zorgverzekeraars onder het motto: "wij willen Zorgen zonder Zorgen"!

Bijeenkomst met praktijkondersteuners in de regio

Op maandag 17 juni 2019 hebben de ergotherapeuten van onze praktijk, samen met praktijkondersteuners in de regio, ideeën en informatie uitgewisseld over verdere versterking van samenwerking in het belang van cliënten die thuis wonen. 
Door de keuzes die de landelijke politiek in Den Haag maakt, wonen mensen steeds langer thuis en neemt de zorgzwaarte in de wijk toe! De volgende onderwerpen stonden centraal: valpreventie, het signaleren, behandelen en begeleiden van cognitieve problemen en belasting/ belastbaarheid.
Het was een zinvolle en waardevolle bijeenkomst!

Bijdrage studiedag ENERGIEK op RadboudUMC Nijmegen

Het is precies 5 jaar geleden dat Ergotherapiepraktijk Venray deelnam aan een pilotonderzoek, opgezet door het RadboudUMC Nijmegen. Samen met Bram Cruijssen van Fysiotherapie Buitenlust werd een groep van vijf personen met een spierziekte, 16 weken lang getraind volgens het ENERGIEK programma. Zowel voor de deelnemers als de therapeuten een mooie ervaring!
Op 11 april 2019 is door het RadboudUMC Nijmegen een cursusdag ENERGIEK georganiseerd waarbij de deelnemers geschoold worden in het uitdragen van het programma. 

lees meer

De kracht van herinneringen

Op 25 maart 2019 hebben Martine Josten en Judith Cornelissen (maatschappelijk werk, Praktijk Kei in Venray) een interactieve workshop gegeven over het ophalen van herinneringen middels Reminiscentie technieken voor familieleden, vrijwilligers en werknemers van 't Zorghuus in Ysselsteyn. Door te zien, horen, ruiken, proeven, voelen, enz. werden er handreikingen geboden om op een fijne manier contact te maken met mensen die dementie hebben. 

Lezing EDOMAH Verenso

Op 20 februari 2019 heeft Martine Josten vanuit Ergotherapiepraktijk Venray, samen met Nicole Ebus van Ergotherapie Reuver, een workshop gehouden aan specialisten ouderengeneeskunde, artsen en verpleegkundig specialisten van Verenso regio Noord- Limburg en Oost-Noord-Brabant.
De mogelijkheden van ergotherapie bij cliënten met dementie en hun mantelzorgers en de werkwijze van EDOMAH zijn onder de aandacht gebracht, samen hebben we strategieën bij een cliënt geobserveerd en discussie gevoerd over de vervolgstap van behandeling. 
De interactie was groot, het publiek enthousiast en geïnteresseerd!

Ergotherapie en Dementie

Op vrijdag 25 januari 2019 heeft Elke de laatste cursusdag van de Post-HBO scholing EDOMAH succesvol afgerond. 
Het EDOMAH programma is gericht op het uitvoeren van activiteiten uit het dagelijks leven van mensen met dementie en hun mantelzorgers in de thuissituatie. Beiden staan centraal binnen de behandeling. Door gebruik te maken van oude gewoonten en routines van de persoon met dementie, de vaardigheden van de mantelzorger te vergroten en vast te stellen welke mogelijkheden er zijn om de activiteit en de omgeving aan te passen, probeert de ergotherapeut het uitvoeren van activiteiten weer tot een succes te maken. 

Lezing 't Zorghuus Ysselsteyn

Bijeenkomst op 26 november 2018 voor 'de vrienden van 't Zorghuus' in Ysselsteyn

Maandagavond vertelt Martine Josten tijdens de bijeenkomst voor 'de vrienden van 't Zorghuus Ysselsteyn' over de impact van dementie op het uitvoeren van dagelijkse activiteiten. Pas wanneer we geconfronteerd worden met beperkingen als gevolg van een ziekte of ongeval, beseffen we vaak pas hoe bijzonder het uitvoeren van alledaagse activiteiten is...
Het doen van activiteiten is voor iedereen belangrijk - activiteiten geven ons identiteit. 
Ook wanneer er sprake is van een ziekte als dementie is het belangrijk om te blijven 'doen'; actief zelf doen, samen doen òf mee doen. In de loop van het ziekteproces nemen activiteiten vaak af en neemt het belang van het ophalen van herinneringen toe. 

Gezondheidsplein De Postbaan

Opening Gezondheidsplein De Postbaan in Wanssum

Op 5 november 2018 opent Gezondheidsplein De Postbaan haar deuren! 

Een multidisciplinair centrum op het gebied van gezondheid met sterke samenwerkingspartners, opgericht door Bart Zwiers en Juriën Beterams. 
Ook Ergotherapiepraktijk Venray maakt deel uit van dit mooie initiatief in Wanssum. Op maandagmiddag en donderdagochtend hebben wij de beschikking over een van de ruimtes in het centrum en kunnen wij u voortaan dus ook op deze locatie ontvangen. 

Gezondheidsplein De Postbaan
Postbaan 14A
5861 CT Wanssum

lees meer

Alzheimercafé Bergen

De mogelijkheden van Ergotherapie voor mensen met de diagnose dementie en hun mantelzorgers

Op dinsdag 21 maart 2017 zal Martine Josten gastspreker zijn in het Alzheimercafé in Nieuw-Bergen, gehouden in Maasduinen Staete.
Zij zal vertellen over de mogelijkheden van ergotherapie wanneer er sprake is van de diagnose dementie en waarom het zo belangrijk is om activiteiten te blijven doen! 

Cursus 'Oncologie en Ergotherapie'

Judith en Martine hebben beide de tweedaagse bijscholing 'Oncologie en Ergotherapie' gevolgd. Door het volgen van de cursus hebben we onze kennis verdiept t.a.v. de varianten van kanker, bestaande diagnostiek, behandelmogelijkheden en symptoombestrijding. Daarnaast zijn handvatten aangereikt voor de vormgeving van de ergotherapiebehandeling binnen de verschillende fases van kanker en samenwerking binnen een oncologie-netwerk.

Nieuwe website online

Met gepaste trots presenteren wij onze nieuwe website. 

Presentatie ergotherapie over mentale en motorische problemen bij NAH

6 april in het breincafé van activiteiten centrum van SGL in Venray en 25 april in het breincafé van activiteiten centrum van SGL in Baarlo.

lees meer

Samenwerking met Buurtzorg Bergen en Well

Per 1 maart 2017 is Ergotherapiepraktijk Venray een samenwerking aangegaan met het Buurtzorgteam van Bergen en Well. 

Sensorische Informatieverwerking en klachten van overprikkeling

Onze zintuigen werken 24 uur per dag. We zijn ons hiervan niet bewust totdat er een verstoring optreedt in het proces van de sensorische informatieverwerking. Er kunnen dan overprikkelingsklachten ontstaan, wat u enorm kan beperken in het uitvoeren van alle dagelijkse handelingen.

lees meer

Voeding , beweging, actief zijn en blijven; belangrijk bij kanker.

Kanker en de behandeling ervan zijn vaak een forse aanslag op uw lichaam. Een goede conditie helpt u om de behandeling zo goed mogelijk te doorstaan en ervan te herstellen. Voldoende eten en bewegen zijn belangrijk om uw conditie en spierkracht, zo goed mogelijk te behouden of te krijgen. Daarnaast is het van belang om zoveel mogelijk actief te zijn en te blijven binnen de activiteiten van alledag.

lees meer