Ergotherapie bij overprikkelingsklachten

  • Een vol of mistig gevoel in het hoofd of hoofdpijn;
  • Onbalans of duizeligheid;
  • Misselijkheid;
  • Concentratieproblemen;
  • Moeite met plannen en organiseren;
  • Last van licht en geluid;
  • Vaak vallen of struikelen.

Dit kunnen allemaal gevolgen zijn van overprikkeling door een storing in de sensorische informatieverwerking. Er komt meer informatie binnen dan de hersenen kunnen verwerken. Dit zie je bij diagnoses zoals Whiplash Associated Disorders (WAD),  Niet Aangeboren Hersenletsel (NAH) of bij mensen met CANS klachten (Complaints of Arm, Neck and/or Schoulder). Klachten van overprikkeling staan op de voorgrond.

Contact opnemen met onze praktijk

<p>Judith & Martine</p>

Judith & Martine

Wat betekent sensorische informatieverwerking?

Publicatie datum: 01-Jan-1970
Wat betekent sensorische informatieverwerking?

Wat betekent sensorische informatieverwerking?

Sensorische informatieverwerking is de soepele samenwerking in het lichaam tussen waarnemen (sensoriek) en bewegen (motoriek). Onze zintuigen voorzien ons de hele dag van informatie over het eigen lichaam en de omgeving. De hersenen nemen de informatie op die via de zintuigen binnenkomt (zien, voelen, horen, houding, ruiken en proeven). De informatie vanuit de verschillende zintuigen wordt verwerkt in de hersenen en daar met elkaar verbonden. De hersenen geven vervolgens signalen af aan uw lichaam, zodat u in beweging kan komen door het gebruiken van uw spieren, gewrichten en skelet.

Bij een goed werkende sensorische informatieverwerking ontwikkeld u vanuit deze integratie van alle zintuiglijke informatie o.a. adequate spierspanning. Tevens ontwikkeld u een goed lichaamsbesef, nieuwe vaardigheden, concentratie en bent u in staat tot het uitvoeren van dubbeltaken. Zo bent u bijvoorbeeld in staat om zonder nadenken en bijna zonder inspanning dagelijkse activiteiten uit te voeren. Denk hierbij aan aankleden, fietsen, werken, vergaderen, de was strijken, sporten, koken en sociale contacten onderhouden.

Wat als de sensorische informatieverwerking niet goed gaat

Op het moment dat de samenwerking tussen waarnemen en bewegen verstoord raakt krijgen de hersenen het moeilijk en zie je snel de gevolgen in het dagelijks leven. We spreken dan van een sensorisch conflict of verstoorde prikkelverwerking. Het brein doet aan de lopende band voorspellingen over wat er gebeurd en wat er verwacht wordt. Als die voorspelling niet klopt met de ervaren werkelijkheid is er een conflict.

Deze samenwerking kan verstoord raken door een incident, een trauma of op een meer geleidelijke manier. Denk aan een val, iets op je hoofd krijgen, een aanrijding of een langdurige periode van lichamelijke en/of mentale overbelasting. Dit zie je bij de diagnose als Whiplash Associated Disorders (WAD) of Niet Aangeboren Hersenletsel (NAH).

Meer informatie over deze behandeling? Stel hier uw vraag en wij nemen z.s.m. contact met u op.

Clienten aan het woord