Sensorische Informatieverwerking en overprikkeling

De zintuigen voorzien ons van informatie over het eigen lichaam en de omgeving daarbuiten. De hersenen nemen de informatie op die via de zintuigen binnenkomt (zien, voelen, horen, houding, ruiken en proeven). De informatie vanuit de verschillende zintuigen wordt verwerkt in de hersenen en daar met elkaar verbonden. Dit maakt het mogelijk om op een adequate manier te reageren op de eisen en/of verwachtingen vanuit de omgeving. Deze samenwerking tussen het waarnemen en het bewegen heet sensorische informatieverwerking.

Onze zintuigen werken 24 uur per dag. We zijn ons hiervan niet bewust totdat er een verstoring optreedt in het proces van de sensorische informatieverwerking. Dit zie je bij diagnoses zoals whiplash Associated Disorders (WAD),  niet aangeboren hersenletsel (NAH) of bij mensen met CANS klachten (Complaints of Arm, Neck and/or Schoulder). Klachten van overprikkeling staan op de voorgrond.

Gevolgen van problemen in de sensorische informatieverwerking zijn o.a.:

  • Gevoel hebben van een vol of mistig hoofd of hoofdpijn;
  • Gevoel van onbalans of duizeligheid;
  • Misselijk gevoel;
  • Moeilijk kunnen concentreren;
  • Moeite hebben met oriënteren;
  • Plannen en organiseren;
  • Snel last hebben van licht en geluid;
  • Vaak vallen of struikelen.

Voor het behandelen van deze sensorische informatieverwerkingsproblemen bij volwassenen is het ASITT (Adult Sensory Integration Timmerman Treatment) ontwikkeld. Dit is een behandelprotocol waarbij u leert anders om te gaan met uw klachten en krijgt u inzicht in het proces van sensorische informatieverwerking. U leert compensatie strategieën toe te passen en hoe u invloed kunt uitoefenen op de prikkels die binnenkomen. Daarnaast leert u hoe u belastende prikkels kunt dempen. Tevens worden er gewenningsoefeningen gedaan. De verstoring in het proces van de zintuiglijke informatieverwerking wordt minder en u krijgt weer meer regie over het  dagelijks handelen.

Meer informatie over deze behandeling? Stel hier uw vraag en wij nemen z.s.m. contact met u op. Liever direct contact? Bel ons!

Ga terug